Mama, tata, patelnia i ja Takiej książki o gotowaniu jeszcze nie było! To nie tylko zbiór prostych i sprawdzonych przepisów na pyszne dania dla całej rodziny, ale także zbiór argumentów za tym, by do kuchni zaprosić dzieci. Dlaczego? Bo gotowanie jest przyjemne, zabawne, rozwijające i inspirujące. Zresztą zobaczcie sami – mali kucharze na zdjęciach wyglądają […]

Mama, tata, patelnia i ja

Takiej książki o gotowaniu jeszcze nie było! To nie tylko zbiór prostych i sprawdzonych przepisów na pyszne dania dla całej rodziny, ale także zbiór argumentów za tym, by do kuchni zaprosić dzieci. Dlaczego? Bo gotowanie jest przyjemne, zabawne, rozwijające i inspirujące. Zresztą zobaczcie sami – mali kucharze na zdjęciach wyglądają na naprawdę szczęśliwych.W książce znajdują się przepisy na dania dopasowane do pór roku, czyli takie jakie najłatwiej zrobić i najprzyjemniej jeść wiosną, latem, jesienią i zimą. Przy przepisach zamieszczone są przydatne dla rodziców informacje o tym, co może w czasie przyrządzania potrawy robić maluch, a z czym poradzi sobie starsze dziecko. Pomiędzy przepisami czytelnicy znajdą porady, jak sprawić, by kuchnia była dla dziecka miejscem bezpiecznym, informacje o tym, jak prace kuchenne wpływają na rozwój zdolności manualnych, argumenty za wspólnym gotowaniem jako czynnikiem wzmacniającym więź w rodzinie. Książkę dobrze się czyta, ale też z największą przyjemnością ogląda. Są tu zdjęcia gotujących dzieci, apetycznych dań, ciekawych i przydatnych akcesoriów kuchennych oraz cudnych zabawek, które oswajają dzieci z gotowaniem.Warto ją kupić do domowej biblioteczki i na prezent.

 

Domowy chleb

Lubicie, kiedy w mieszkaniu pachnie świeżutkim chlebem? Jeśli tak, mamy dla Was prezent: 99 fantastycznych przepisów na domowe pieczywo! Do wyboru – chleby drożdżowe i na zakwasie, białe pszenne bagietki i bułeczki z maki razowej, chałki i podpłomyki. Mamy także przepisy dla osób, które są uczulone na drożdże i zakwas – polecamy im pieczywo typu amerykańskiego, wypiekane z dodatkiem sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. W książce znajdziecie też wiele sprawdzonych rad i informacji, dowiecie się miedzy innymi, jak przygotować domowy zakwas, i jaką mąkę kupić, aby wypieki udały się idealnie.Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów. Kiedy przekonajcie się, jak przyjemnie jest zjeść jeszcze ciepłą, pachnącą kromkę własnoręcznie upieczonego chleba, już nigdy nie będziecie chcieli kupować sklepowego pieczywa.

 

Elementarz gotowania

Elementarz gotowania to wspaniały prezent pod choinkę zarówno dla początkujących pań domu, jak i dla tych, które pragną wzbogacić repertuar swoich popisowych dań. W elegancko wydanej książce znajduje się 105 lekcji gotowania krok po kroku zarówno popularnych dań kuchni polskiej, jak barszcz, bigos czy pierogi jak również modnych dziś potraw kuchni włoskiej czy orientalnej. Mocny punkt książki stanowią liczne przepisy na ciasta i ciasteczka. Czytelnik znajdzie tu również kilkadziesiąt przepisów na sosy, farsze, kremy, pozwalające urozmaicić przepisy podstawowe.W książce znajdują się także przydatne informacje jak wybrać odpowiednie składniki potrawy, jak je przygotować, jak ugotować czy upiec smaczne danie.Autorka radzi również w jaki sposób i z czym potrawę podać. ”Elementarz gotowania” zawiera także rozdziały poświęcone przeliczaniu miar i wag, wyposażeniu kuchni i przechowywaniu żywności.

KOMENTARZE